Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών για το Μεσανατολικό


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να μειώσει την έκταση των εποικισμών, αλλά παράλληλα απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ της λύσης των δύο κράτων για την επίλυση του Μεσανατολικού, που έχει απασχολήσει για πολλές δεκαετίες την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί προς την επίτευξη μίας ειρηνευτική συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλεστίνη, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει συμβιβασμούς και ότι τελικά η απόφαση για μία συμφωνία ανήκει στις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. «Θα ήθελα να σας δω να μειώσετε τους εποικισμούς για λίγο», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, αν και ο ίδιος επέμεινε ότι αυτοί δεν αποτελούν τον πυρήνα της σύγκρουσης.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Παλαιστινίου να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ και να διακόψουν την υποκίνηση αναταραχών. Ο Τραμπ, ωστόσο δεν προσέφερε καμία νέα πρόταση για την προώθηση μίας επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ως προς το ζήτημα μίας λύσης δύο κρατών, η απάντησή του δεν υπήρξε ξεκάθαρη, ενώ σημείωσε ότι θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασίσουν οι δύο πλευρές.
«Κοιτάζω την προοπτική των δύο κρατών και του ενός κράτους και μου αρέσει αυτό που αρέσει στις δύο πλευρές. Είμαι ευτυχής με αυτό που επιθυμούν και οι δύο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Μπορώ να ζήσω και με τα δύο. Σκεφτόμουν για λίγο πώς θα ήταν να υπάρχουν δύο κράτη, φαινόταν να είναι το πιο εύκολο από τα δύομ αλλά ειλικρινά εάν ο Μπίμπι (σ.σ. ο Μπενιαμίν Νετανιάχου) και εάν οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοποιημένοι, είμαι ικανοποιημένος με αυτό που προτιμού», πρόσθεσε.
Η παλαιστινιακή πλευρά αντέδρασε με ανησυχία απέναντι στην πιθανότητα η Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την προοπτική ανεξαρτησίας για τους Παλαιστινίους. «Εάν η κυβέρνηση Τραμπ απέρριπτε την πολιτική αυτή θα κατέστρεφε τις πιθανότητες για ειρήνη και θα υπέσκαπτε τα αμερικανικά συμφέροντα και την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο εξωτερικό», σχολίασε ο Χανάν Ασράουι, ανώτατο μέλος του PLO (Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: